Xenios Symeonides

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1964. Σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φοίτησε σαν Graphic Designer στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών ΒΑΚΑΛΟ στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του University of Derby, UK στο τομέα της Οπτικής Επικοινωνίας και των Διαδραστικών Μέσων. Εργάστηκε σαν Graphic Designer και Art Director σε αρκετά περιοδικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο και συνεργάστηκε σαν ελεύθερος επαγγελματίας με αρκετές εταιρείες και οργανισμούς. Υπήρξε μέλος και συνεργάτης της Όπερας Δωματίου Αθηνών και του Πειραματικού Χοροθεάτρου Ήρος Άγγελος. Το 2009 ήταν Βοηθός σκηνογράφος στην παράσταση Φαύστα που ανέβασε η ΕΘΑΛ Λεμεσού. Το 2011 σχεδίασε την Οπτική Ταυτότητα και τον κατάλογο της κυπριακής εθνικής συμμετοχής Χρονική Ταξινομία στην 54η Μπιενάλε Τέχνης Βενετίας. Συμμετείχε σαν Designer στην πρώτη φάση του Uncovered Project που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Λευκωσία. Τον Ιανουάριο του 2012 συμμετείχε σαν καλλιτέχνης με το έργο Room 301 στην έκθεση Rooms 2012 της Γκαλερί Καππάτος στην Αθήνα. Τον Μάιο 2012 επιμελήθηκε την σκηνογραφία και τα κοστούμια στο θεατρικό έργο Σαλόνικα της ΕΘΑΛ. Τον Φεβρουάριο του 2013 επιμελήθηκε την σκηνογραφία στο θεατρικό έργο Καληνύχτα Μητέρα του Θεάτρου Ταμασσού. Τον Σεπτέμβριο του 2013 επιμελήθηκε του χώρου NiMACt στην Λεωφόρο Μακαρίου που είναι η συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας στο Nicosia Pop-Up Festival 2013. Το 2014 και 2015 ήταν επιμελητής του Nicosia Pop Up Festival. Ζει στην Λευκωσία και εργάζεται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.

Abstract

Το Design στην Κύπρο και η ανάγκη ανάπτυξης μιας εθνικής στρατηγικής.

Η εμπειρία του Nicosia Pop Up Festival

Η παρουσίαση αναφέρεται στη διοργάνωση του Nicosia Pop Up Festival 2015 που έγινε στη Λευκωσία το διάστημα 13/11 – 31/12/2015 στο σχεδόν εγκατελειμένο εμπορικό κέντρο City Plaza.

Το κτίριο στέγασε designers από ένα ευρύ φάσμα όπως σχεδιασμό επίπλου, υφάσματος, αντικειμένων, φωτιστικών, μόδας και παιδικού ρούχου, κοσμημάτων, και εφαρμογών γραφιστικού σχεδιασμού καθώς και πλήθος καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό σχεδιαστών όπως επίσης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανάπτυξη ενός συλλογικού πνεύματος και μιας κοινότητας μέσα στην οποία αναπτύχθηκαν συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς και κοινές προσπάθειες προώθησης της δουλειάς τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναδείχθηκαν τα προβλήματα, οι ελλείψεις και η ανάγκη και η επιθυμία για τo σχεδιασμό στρατηγικής που θα αξιοποιήσει αυτό το έμψυχο υλικό πάνω στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί η βιομηχανία του Design στην Κύπρο.

Τα προβλήματα έλλειψης υποδομών σχετικών με το τομέα, οι συνεργασίες και η ενεργός συμμετοχή σχολών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με κύριο στόχο την έρευνα, παραγωγή, την προώθηση αλλά και την προσέλκυση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η ανεργία και η αναγκαστική μετανάστευση είναι μερικά από τα κύρια σημεία συζήτησης.

Το Design στην Κύπρο είναι ένας τομέας στον οποίο υπάρχει πληθώρα ταλαντούχων νέων ανθρώπων και θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πηγή εθνικού πλούτου και να προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική και αλλά και την εθνική οικονομία.

Facebook Nicosia Pop Up Festival 2015

Previous